A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Evoluții importante în reglementarea securității cibernetice la nivel european

2020/12/16
Popularitate 1000

Comisia Europeană a lansat astăzi, 16 decembrie, un pachet de documente pe tema securității cibernetice, în care sunt incluse documentele: Strategia Europeană pentru Securitatea Cibernetică, o propunere pentru a doua versiune a Directivei NIS, o nouă Directivă pentru Reziliența Entităților Critice, precum și Raportul asupra impactului Recomandării Comisiei din 26 martie 2019 asupra Securității Cibernetice a rețelelor 5G.  

Noua Strategie Europeană pentru Securitatea Cibernetică trasează viziunea Comisiei pentru „deceniul digital”, în centrul căreia se află reziliența colectivă a împotriva amenințărilor cibernetice. Totodată, dispozitivele conectate (IoT) comerciale și industriale beneficiază de o atenție sporită, fiind și unul din motivele pentru care Comisia a decis pregătirea acestui document.  

Un element important din noua strategie constituie angajamentul Comisiei pentru intensificarea leadership-ului European în domeniul normelor internaționale și standardelor pentru spațiul cibernetic. Cu privire la acest aspect s-a subliniat importanța consolidării cooperării internaționale și promovarea valorilor democratice în spațiul cibernetic.  

Încrederea și securitatea reprezintă esența deceniului digital. Aceste elemente vor fi bazate pe trei acțiuni europene majore: 

1 - Reziliență , suveranitate tehnologică și leadership; 

2 - Consolidarea capacității operaționale de prevenire, descurajare și reacție; 

3 - Promovarea unui spațiu cibernetic global și deschis prin creșterea cooperării. 

Pentru a răspunde provocărilor de securitate cibernetică în creștere, dar și pentru consolidarea rezilienței rețelelor, sistemelor informatice și a entităților critice, Comisia a revizuit în decursul acestui an Directiva NIS și a publicat astăzi propunerea de Directivă NIS 2.0 

România a anticipat deja multe dintre noutățile si modificările aduse de Directiva NIS 2.0 iar prin propunerea pe care CERT-RO a făcut-o Guvernului privind înființarea noului Directorat Național de Securitate Cibernetică, vine în întâmpinarea noilor cerințe ale acesteia 


Vizualizat de 1242 ori