A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

CERT-RO a publicat raportul conferinței CERTCON10

2020/11/17
Popularitate 1000

Foto: CERT-RO

CERT-RO a organizat și desfășurat, în ziua de 22 octombrie 2020, ediția aniversară a Conferinței Anuale „The New Global Challenges in Cyber Security” - #certcon10.

Evenimentul, care s-a bucurat de participarea unor înalți oficiali români, precum și a unor personalități și experți de înalt nivel, din state cu realizări importante în domeniul securității cibernetice, a reprezentat pentru CERT-RO o confirmare a rolului esențial pe care îl are la nivel național și internațional.

În sesiunea de deschidere, dl. Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a menționat că România are nevoie de o instituție civilă puternică, pregătită să facă față provocărilor curente de securitate cibernetică. CERT-RO a atins un anumit nivel de maturitate, demonstrat prin activități precum implementarea Directivei NIS și lupta împotriva amenințărilor de securitate cibernetică. La acest nivel, adaptarea la mediul curent de securitate cibernetică este vitală, iar acest lucru se poate materializa doar prin dezvoltarea instituției într-un Directorat Național pentru Securitatea Cibernetică.

Dl. Marian Murguleț, CIO guvernamental și dl. Anton Rog, șeful Cyberint au exprimat poziția pentru consolidarea rolului CERT-RO ca actor civil național în domeniul securității cibernetice. În contextul unor evenimente precum pandemia SARS-CoV-2, implementarea rețelelor 5G și dezvoltarea noilor tehnologii, România are nevoie de o instituție capabilă și puternică.

E.S. Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a subliniat rolul important pe care CERT-RO îl are pentru menținerea unui nivel sigur al mediului online și a salutat hotărârea domnului prim ministru Ludovic Orban în prioritizarea securității cibernetice pe agenda guvernamentală. Domnul ambasador a reconfirmat angajamentul SUA în susținerea dezvoltării Românei ca actor regional în domeniul securității cibernetice.

Alți parteneri internaționali, precum Dr. Markus Richter, secretar de stat din ministerul german de interne, Dr. Guillaume Poupard, directorul general al ANSSI, Franța, dl. Hans de Vries, directorul Centrului Național pentru securitatea Cibernetică din Olanda, dl. Juhan Lepassaar, director executiv al ENISA și dl Igal Unna, directorul general al Directoratului Cibernetic Național din Israel au subliniat buna cooperare pe care o au cu CERT-RO în domeniul securității cibernetice. S-a menționat necesitatea cooperării și coordonării la nivel european în vederea dezvoltării suveranității digitale, care va fi un efort comun major ce va plasa UE în poziția unui lider digital global.

Sesiunile conferinței au beneficiat de contribuții din partea unor reprezentanți de la o serie de instituții publice naționale (RENAR, ASRO, ANCOM, CAA, Poliția Română, ADR, MAI), Comisia Europeană, Ambasada SUA din București, ENISA, ECSO, instituțiile omoloage din Germania, Franța, Olanda, Estonia, Albania, Polonia și Portugalia, precum și sectorul privat și mediul academic. De asemenea, cu ocazia ediției aniversare am organizat o sesiune specială dedicată cooperării între stat, sectorul privat și mediul academic, unde am avut oportunitatea de a găzdui experți de la o serie de universități din SUA care gestionează astfel de programe.

Pentru informații detaliate asupra discuțiilor, puteți consulta raportul conferinței accesând acest link: RAPORT CERTCON10.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi la acest eveniment aniversar și vă așteptăm cu discuții interesante și experți de renume la ediția din anul 2021!