A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

UNbreakable România anunță calendarul pentru sezonul de primăvară - vară 2021 al concursului național de securitate cibernetică

2021/03/05
Popularitate 1000

CERT-RO susține UNbreakable România, concursul național de securitate cibernetică adresat elevilor de liceu și studenților. Competiția organizată de Bit Sentinel, companie specializată în securitate cibernetică, devine anul acesta un program de educare în securitate cibernetică și anunță calendarul de activități pentru sezonul primăvară - vară 2021. Inițiativa este menită să descopere noi talente și să pregătească viitorii experți în domeniu, atât pentru piața locală, cât și pentru cea de nivel internațional.

Competiția începe anul acesta în luna aprilie, cu etapa de antrenament, urmată de concursul individual programat pentru perioada 14 - 16 mai și de competiția pe echipe ce se va derula între 4 și 6 iunie.

UNbreakable România este organizat de Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România și se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.ro. Înregistrarea pentru sezonul curent este permisă tuturor liceenilor și studenților înscriși la o instituție de învățământ din România și au vârsta de peste 16 ani. Înregistrarea este gratuită și se face pe site-ul oficial. Mai mult, Orange România va promova UNbreakable România în ecosistemul universităților partenere, unde este activ de peste 20 de ani prin Orange Educational Program.

Înscrierile sunt deschise începând cu 1 martie, iar programul de pregătire pentru concurs va facilita accesul gratuit la resurse teoretice și practice, laboratoare, webinarii și experți din industrie. Prima etapa va debuta pe 1 aprilie și va permite participanților înscriși să fie în contact direct cu mentorii UNbreakable România, sa obțină răspunsuri și clarificări la întrebările pe care le au și să învețe direct de la experți.

„Ultimul an a marcat, la nivel global și local, o accelerare fără precedent a fenomenului de digitalizare. O vedem atât la nivel individual prin work from home și dezvoltarea comerțului online, cât și la nivel corporate prin nevoia de securizare a datelor companiei în noi scenarii de comunicare, muncă și colaborare. Ce ne propunem noi prin UNbreakable România e să ne implicăm activ în dezvoltarea de programe și activități practice pentru noua generatie de hackeri

etici și ne face o deosebită plăcere să identificăm și să promovăm talentele locale care pot susține companiile în a face față atacurilor cibernetice atât de frecvente și sofisticate. Toți participanții vor avea ocazia să experimenteze, să învețe și să pună în aplicare mecanismele esențiale ale securității informației. Securitatea cibernetică e ca un joc de șah, iar noi ne dorim ca toți cei care participă la concurs să devină specialiștii de mâine care fac o mutare decisivă pe tabla combaterii amenințărilor informatice”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

Pe măsură ce decalajul de competențe în materie de securitate cibernetică continuă să crească atât în sectorul privat, cât și în cel public, competițiile din acest domeniu au fost recunoscute la nivel mondial ca o metodă eficientă pentru găsirea de noi talente. Conform studiului „Cybersecurity Workforce Study”, derulat în 2020 de ISC, la nivel global este estimată o nevoie de aproximativ 3,12 milioane de specialiști în securitate cibernetică, în timp ce în Europa această nevoie este de aproape 168.000 de specialisti. În acest context, UNbreakable România a fost creat pentru a încuraja dezvoltarea competențelor necesare pentru un viitor specialist în securitate cibernetică. Programul aduce laolaltă elevi și studenți și îi pregătește să devină experții de mâine.

Noutăți pentru UNbreakable România sezonul primavara-vara 2021

Conceptul UNbreakable România din acest an este mai complex și oferă oportunitatea tuturor tinerilor să participe, având și o perioadă de pregătire în care se pot familiariza cu tipul de concurs, vor avea acces la mentori și la resurse teoretice și practice. Totodată, fiecare student sau elev care a participat atât la concursul individual, cât și la cel pe echipe va primi la finalul sezonului un raport individual de performanță detaliat.

Raportul individual de performanță este conceput astfel încât să informeze jucătorii despre punctele forte și punctele slabe la care trebuie să mai lucreze. Aceștia vor putea să demonstreze abilitățile tehnice în diverse medii (de exemplu la facultate, la angajare etc.), să arate unui angajator potențialul și abilitățile pe care le-a dobândit în urma participării la UNbreakable România. Mai mult decât atât, raportul va prezenta detaliat, pe module, rezultatele obținute de fiecare jucător și va evidenția statisticile din fiecare sezon, modul de calcul, evoluția.

Concursul individual este primul moment din UNbreakable România unde liceenii și studenții își pot folosi abilitățile tehnice ca să rezolve exercițiile puse la dispoziție de organizatori. Este o oportunitate pentru a se evidenția talentele din diverse arii ale securității cibernetice și a demonstra performanțele individuale.

În cazul jocului pe echipe, acesta este momentul în care participanții vor concura împreună cu prieteni din școala sau universitatea lor împotriva tuturor celorlalte echipe din UNbreakable România 2021. Echipele pot avea maximum trei membri, așa că pot concura și împotriva altor echipe chiar din aceeași școală.

Performanța din competiția individuală și pe echipe este utilizată pentru a calcula clasamentul final #ROEduCyberSkills al liceelor și universităților din România. Clasamentul final va oferi o privire de ansamblu asupra performanței în securitate cibernetică la nivelul României. La finalul sezonului se va distribui un raport individual de performanță ce conține detalii despre activitatea din sezonul curent, pe fiecare modul evaluat.

Subiectele care vor fi atinse în timpul concursului UNbreakable România

Pe parcursul sezonului primăvară-vară UNbreakable România, vor fi atinse mai multe subiecte, în funcție de etapa în care participanții se află. Vor fi subiecte introductive, precum concepte fundamentale de securitate cibernetică, tehnologii pentru asigurarea securității cibernetice, tehnologii pentru identificarea vulnerabilităților și chiar se va discuta despre posibilitatea dezvoltării unui business sau startup în securitate cibernetică.

Mai mult, vor fi pe listă și subiectele specializate care vor face referire la criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, aplicații mobile sau de desktop, vulnerabilități și securizare a infrastructurilor Telco, Cloud și IoT, la enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor sau analiza jurnale electronice (logs) și multe altele.

Despre UNbreakable România

UNbreakable România este un concurs național organizat pentru liceeni și studenți din țară ce se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau doresc să-și îmbunătațească cunoștințele din domeniu.

La concursurile pilot organizate în 2020 s-au înscris peste 500 de participanți (elevi și studenți) reprezentand 16 universități și 62 licee din 39 de județe, ce validează necesitatea unor astfel de activități practice recurente.