O nouă campanie de tip phishing folosește imaginea Băncii Mondiale

2020/04/28
Popularitate 987

Foto: CERT-RO

Continuă campaniile de tip phishing/scam care folosesc identitatea vizuală a unor companii sau instituții cu reputație la nivel național sau internațional. 

Astăzi, echipa CERT-RO a identificat un site, special creat de atacatori pentru atacuri de tip phishing, pe platforma Weebly. Având în vedere faptul că Weebly este o platformă gratuită, de multe ori aceasta este abuzată de atacatori pentru a găzdui conținut malițios și a lansa atacuri. 

Astfel, la începutul lunii, CERT-RO a publicat o alertă referitoare la apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România - Visa, MasterCard, American Express etc. Paginile de phishing erau găzduite pe subdomenii  Weebly, făcând în anumite cazuri mai complicată blocarea acestor site-uri la nivelul rețelei organizaționale.

Noua campanie de tip phishing, lansată recent, copiază de această dată elementele de identitate vizuală ale Băncii Mondiale, cu scopul de a determina utilizatorii care accesează link-ul să își introducă date bancare, corespondente serviciului de internet banking. 

Utilizatorii care vizitează site-ul banca-mondiala[.]weebly[.]com sunt întâmpinați cu un text sec, într-o limbă română incoerentă, cel mai probabil transcris dintr-o altă limbă, cu ajutorul unui instrument automat de traducere. 

'Stimate utilizator al Băncii, vă sfătuim să completați informațiile dvs. bancare, după cum este indicat mai jos, pentru a evita închiderea contului dvs. bancar. Dacă nu completați informațiile dvs. bancare, așa cum este indicat mai jos înainte de 24 de ore, contul dvs. bancar va fi închis permanent.'

Așa cum putem observa, ca și în cazurile precedente, atacatorii apelează la un element de presiune, urgența (închiderea contului bancar în 24 de ore), introdus pentru stimularea unei decizii rapide a utilizatorilor. Clienții care nu doresc 'suspendarea' contului sunt ghidați să furnizeze date corespondente contului bancar.

Datele cerute de atacatori pentru anularea suspendării contului sunt: numele de utilizator ('numele dvs. bancar'), IBAN ('numar de cont'), e-mail, codul de logare dedicat internet banking-ului ('ID de logare') și parola generată de token ('parola/token'). Având la dispoziție aceste date, atacatorii ar putea obține acces și efectua tranzacții ilicite din contul dvs.  

Banca Mondială este o instituție financiară internațională, care oferă împrumuturi și subvenții guvernelor țărilor în curs de dezvoltare. Cele cinci instituții ale sale au ca obiective principale reducerea sărăciei, creșterea prosperității comune și promovarea dezvoltării durabile. Cu alte cuvinte, un individ nu poate avea cont deschis la Banca Mondială, astfel că alegerea atacatorilor în acest caz este cel puțin ciudată. 

Pentru mai multe informații și recomandări, în cazul unor astfel de atacuri, accesați/descărcați materialul de pe site despre cum ne protejăm de fraudele din mediul online, dar și recomandări pentru o activitate online sigură de acasă, pentru a afla ce pași este nevoie să respectăm în securizarea datelor personale sau cele ale companiei unde lucrăm!


Vizualizat de 1529 ori