A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

CERTCON 10, un eveniment aniversar reușit

2020/11/03
Popularitate 1000

Foto: CERT-RO

Ziua de 22 octombrie a reprezentat un moment important în activitatea CERT-RO, marcând desfășurarea celei de-a 10-a ediții, aniversare, a Conferinței Internaționale Anuale “The New Global Challenges in Cyber Security” - #certcon10.

A fost un eveniment special, desfășurat în condiții vitrege marcate puternic de restricțiile impuse în contextul evoluției epidemiologice. În aceste circumstanțe s-a făcut apel la tehnologie și abilitățile echipei CERT-RO de a contribui, în condiții de totală noutate, la reușita unei activități, care a reprezentat atât o obligație profesională, cât și un moment de mândrie personală.

S-a reconfirmat valoarea relațiilor de prietenie și parteneriatele pe termen lung, bazate pe respect, cunoaștere și profesionalism. Peste 99 de speakeri din peste 10 state, precum și din cadrul unor companii private s-au alăturat eforturilor noastre, adăugând valoare și distribuind cunoștințe și experiență în cadrul evenimentului organizat de CERT-RO.

De asemenea, au adresat mesaje de susținere reprezentanți români de nivel înalt, dl. Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, dl. Marian Murguleț, CIO guvernamental și dl. Anton Rog, șeful Cyberint. Acestora li s-au alăturat Excelența Sa, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, precum și conducătorii organizațiilor omoloage CERT-RO din Franța, Germania, Israel și Olanda, precum și directorul executiv al ENISA și directorul CERT-EU.

Peste 300 de participanți au fost înregistrați în cadrul celor 11 paneluri din cele două sesiuni paralele, de dimineață și de la prânz ale conferinței, fapt care a reliefat interesul crescut pe care evenimentul l-a avut, atât în țara noastră, cât și în exterior. Marea majoritate a feedback-urilor primite au fost pozitive, subliniind atât valoarea prezentărilor făcute în paneluri, cât și aspectele legate de organizare.

Cei 14 parteneri care ne-au stat alături, PALO ALTO NETWORKS, FORTINET, S&T ROMANIA, ORANGE, CISCO, ERICSSON, MICROSOFT, BITDEFENDER, CHECKPOINT, FIREEYE, PROVISION, CERTSIGN, SAFETECH și IBM au contribuit major, ca și în alți ani, la reușita unui eveniment important, confirmând încă odată că parteneriatele solide și de lungă durată contribuie esențial la construirea unor activități de mare valoare.

Temele abordate în cadrul celor 11 paneluri au fost de mare actualitate și interes, reunind experți cu o bogată experiență și cunoștințe substanțiale în domeniu. A fost o călătorie interesantă, care a dezbătut subiecte începând de la 5G Toolbox instrument dezvoltat la nivelul UE, trecând prin certificare și standardizare, văzând ce se întâmplă și cum să acționăm în domeniul securității cibernetice și cum se poate face o educație mai bună. Am trecut apoi prin modalitățile în care putem face o guvernare mai bună și s-a analizat modul în care femeile pot contribui mai mult la activitatea în materie de securitate cibernetică. S-au analizat incidentele de securitate cibernetică cu care ne confruntăm des, cum putem stabili strategii mai bune în domeniu, ce trebuie revizuit pentru a îmbunătăți documentele europene în materie de securitate cibernetică, ce ne pot aduce tehnologiile emergente și cum putem face o analiză mai bună și să împărtășim rezultate.

Un element valoros al conferinței l-a constituit sesiunea specială, unde reprezentanți ai unor universități americane importante au expus experiențele dobândite în aplicarea unor planuri de cooperare între sectorul public, privat și academic, precum și al celor mai bune modalități de abordare în domeniul învățământului pe linia securității cibernetice, astfel încât să fie surmontată lipsa de personal în domeniu. Această sesiune s-a dorit a fi un moment de deschidere într-o viitoare colaborare româno-americană pe acest profil de activitate, modelul american constituind un exemplu de bune practici care ar putea fi replicat și în țara noastră.

În curând vom publica raportul conferinței, care va reflecta modul în care au decurs lucrările conferinței.

Mulțumim încă odată tuturor celor care ne-au fost alături în acest demers și îi așteptăm cu același interes și brațe deschise la ediția următoare a Conferinței, din anul 2021.