A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

A început Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM) 2019

2019/09/30
Popularitate 1058

Foto: ENISA

Octombrie marchează începutul Lunii europene a securității cibernetice (European Cybersecurity Month - ECSM), coordonată la nivel european de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană, și sprijinită de statele membre. Încă de la prima ediție acum 7 ani, CERT-RO a fost coordonator național al campaniei în România. 

ECSM este o campanie anuală de conștientizare menită să sensibilizeze cetățenii și organizațiile cu privire la securitatea cibernetică prin furnizarea de informații la zi din domeniul securității, prin intermediul educației și al schimbului de bune practici. 

Perioada de timp dedicată acestui demers este luna octombrie a fiecărui an, însă această limitare este opțională și depinde de decizia organizatorilor la nivel național. În fiecare an, datorită cererilor partenerilor naționali din ECSM, CERT-RO a extins perioada și a acceptat includerea unor evenimente specifice, care se desfășurau la finele lunii septembrie ori prima parte a lunii noiembrie.

Participarea ca partener în cadrul ECSM este condiționată de răspândirea mesajelor și a elementelor distinctive ECSM (logo, poster) în cadrul evenimentelor/campaniilor ce urmează a fi prinse în calendarul ECSM.

Evenimentele/activitățile naționale sunt introduse într-un calendar public, disponibil online pe site-ul ECSM accesând acest link, ceea ce oferă o convenabilă expunere la nivel internațional.

Anul acesta, ECSM se va concentra pe creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din întreaga Europă cu privire la securitatea cibernetică. Campania din 2019 se axează pe diferite teme care vizează nevoia de modificare a comportamentelor și care identifică oportunitățile de a ajuta utilizatorii să recunoască riscurile pe care le implică noile tehnologii.

Prima temă cuprinde igiena cibernetică de bază, care utilizează metafora igienei pentru a informa cu privire la bunele deprinderi în materie de securitate cibernetică, necesare în rutina zilnică a tuturor utilizatorilor. Practicile sănătoase în materie de securitate cibernetică dau utilizatorilor mai multă încredere în dispozitivele lor, fie că este vorba de un computer, de un smartphone, sau de orice alt gadget care este conectat la internet. Mesajul principal care trebuie reținut de utilizatori este acela că igiena cibernetică este un obicei care se învață de la cea mai fragedă vârstă și rămâne o rutină zilnică pentru toată viața.

Cea de a doua temă se concentrează pe tehnologiile emergente și recunoaște importanța creării unui mediu sigur pentru dumneavoastră și noile gadgeturi sau echipamente. Tehnologia evoluează rapid și este important să luați în considerare setările de securitate și de confidențialitate ale noilor dumneavoastră achiziții. Pentru această temă, cetățenii vor primi orientări cu privire la aspectele cărora ar trebui să le acorde atenție, în contextul noilor tehnologii.

Directorul executiv al ENISA, Udo Helmbrecht, a făcut următoarea declarație: „Amenințările cibernetice evoluează într-un ritm rapid și comportamentul uman poate juca un rol fundamental pentru siguranța în mediul cibernetic. Obiectivul-cheie al Lunii europene a securității cibernetice este de a asigura că toți cetățenii sunt informați cu privire la riscurile care pot apărea și că dispun de instrumentele necesare pentru a fi mai rezilienți și mai siguri pe ei înșiși în mediul online. În acest octombrie invităm pe toată lumea să fie atentă atunci când utilizează noile tehnologii și să își formeze obiceiuri solide în materie de igienă cibernetică.”

Comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat: „Astăzi lansăm Luna europeană a securității cibernetice 2019, ocazie pentru a promova conștientizarea cu privire la securitatea în mediul online și la competențele în materie de securitate cibernetică necesare pentru viitor. Dacă dorim să finalizăm piața unică digitală, este esențial să ne asigurăm că cetățenii UE, în special tinerii, au cunoștințele și competențele necesare pentru a se proteja în mediul online. Este responsabilitatea noastră comună ca toți cetățenii să devină utilizatori responsabili ai tehnologiilor emergente.”

Astăzi, 30 septembrie la ora 11:00, ENISA organizează o sesiune pe Twitter „Întreabă-mă orice” în cursul căreia cetățenii și organizațiile pot adresa Agenției UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) întrebări generale cu privire la modul în care își pot securiza aparatele de care dispun.


Postat în: stiri comunicat awareness

Vizualizat de 2506 ori