A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Joint Cyber Unit – o inițiativă ambițioasă menită să consolideze securitatea cibernetică a Uniunii Europene

2021/07/16
Popularitate 1000

Foto: @digitaleu

La 23.06.2021, Comisia Europeană (CE) a propus oficial crearea Joint Cyber Unit (JCU), o nouă platformă de cooperare aprofundată în domeniul securității cibernetice între instituțiile, agențiile și structurile Uniunii Europene (UE), pe de o parte, și autoritățile din statele membre (SM), pe de  altă parte.

JCU, care se află în prezent doar la stadiul de proiect, își propune să faciliteze dezvoltarea unor sinergii pozitive între comunitățile civile, cele de aplicare a legii, diplomatice și de securitate cibernetică, astfel încât să contribuie în mod pragmatic la prevenirea, descurajarea și răspunsul la atacuri cibernetice cu impact semnificativ pe teritoriul Uniunii.

Noua platformă, ce va avea atât o componentă virtuală, cât și una fizică, nu presupune crearea unei noi instituții de sine stătătoare și nici nu va prejudicia în vreun fel competențele și prerogativele autorităților naționale din domeniul securității cibernetice și ale altor entități UE relevante.

Comisia consideră JCU drept continuarea firească a 'Recomandării pentru un Răspuns Coordonat la Incidente și Crize cibernetice pe scară largă' (Blueprint) din 19 septembrie 2017, fiind un pas important în operaționalizarea acesteia. Este, de asemenea, un rezultat concret al Strategiei de Securitate Cibernetică a UE.

În recomandarea sa, Comisia a avansat un calendar ambițios pentru crearea JCU, printr-un proces treptat și transparent în patru etape, în următorii doi ani:

  • Prima etapă: identificarea capabilităților operaționale relevante disponibile la nivel de SM și evaluarea rolurilor și responsabilităților pe care le-ar putea avea participanții la platformă (termen finalizare: 31 decembrie 2021).
  • A doua etapă: participanții operaționali la grupul de lucru, prin consultare cu participanții cu rol de suport, vor elabora un Plan de răspuns la incidente și crize de securitate cibernetică la nivel de UE, având la bază planurile naționale; vor fi delimitate concluziile cu privire la rolurile și posibilitățile de implicare ale participanților în cadrul platformei (termen finalizare: 30 iunie 2022).
  • A treia etapă: operaționalizarea JCU – partenerii operaționali vor coordona desfășurarea unor Echipe de reacție rapidă în domeniul securității cibernetice ale UE în cadrul JCU și vor stabili o platformă fizică unde echipele respective vor efectua activități operaționale și tehnice (termen finalizare: 31 decembrie 2022).
  • A patra etapă: extinderea cooperării din cadrul JCU către mediul privat și realizarea unui raport de evaluare al implementării inițiale a JCU, în baza căruia să fie trase concluzii cu privire la viitorul JCU (termen finalizare: 30 iunie 2023).

Conform propunerii, participanții la platformă vor fi de două feluri:

  • Operaționali (ENISA, Europol, CERT-EU, CE, SEAE, Rețeaua CSIRT, EU-CyCLONe)
  • Cu rol de suport (Agenția Europeană de Apărare, Președintele Grupului de Cooperare NIS, Președintele HWPCI și un reprezentant al unor proiecte relevante PESCO)

În concluzie, putem spune că securitatea cibernetică se profilează din ce în ce mai mult ca fiind o prioritate de acțiune și în plan normativ la nivel european, atât pentru instituțiile UE, cât și pentru SM. Această evoluție are loc în contextul mai larg al transformării digitale și al aprofundării cooperării orizontale între statele membre. Referitor la JCU, pentru a deveni realitate, aceasta va avea nevoie de aprobarea și sprijinul concret al statelor membre, care se află încă într-un stadiu incipient al analizei proiectului și al fundamentării unor poziții naționale pe această temă.


Vizualizat de 947 ori