A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Comunicat de presă: DNSC a organizat în premieră la București o întâlnire între specialiștii în securitate cibernetică din România și Ucraina

2024/04/15
Popularitate 1000

Foto: DNSC

București, 15 aprilie, 2024

Cea de-a treia întâlnire internațională a platformei de coordonare “Dezvoltarea Parteneriatului pentru Reziliența Cibernetică a Europei de Sud-Est”, a avut loc vineri, 12 aprilie, la București, sub egida Cluster-ului Național de Securitate Cibernetică al Ucrainei.

Evenimentul a fost organizat în format hibrid de către Centrul Național de Coordonare în Securitate Cibernetică (NCSCC) subordonat Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România și Reprezentanța Fundației pentru Cercetare Civilă și Dezvoltare a Statelor Unite în Ucraina (CRDF Global), cu peste 100 de participanți.

Conceptul Cluster-ului Național de Securitate Cibernetică al Ucrainei este acela de a valorifica expertiza în materie de securitate cibernetică a Ucrainei în context regional și global, în vederea susținerii procesului de integrare europeană și dezvoltare instituțională a Ucrainei, inclusiv prin susținerea eforturilor de intensificare a cooperării în planul securității cibernetice cu parteneri din state ale Uniunii Europene.

Cluster-ul de la București a fost primul eveniment care a reunit, în format fizic, reprezentanți ai ecosistemelor de securitate cibernetică din Ucraina și România, aparținând instituțiilor guvernamentale, companiilor private, mediului academic și al celui non-profit, cu scopul de a crește nivelul de cooperare într-o manieră trans-sectorială.

Principalele tematici abordate în cadrul discuțiilor au fost “Riscuri de Escaladare a Războiului Cibernetic în Europa de Sud-Est”, “Sinergii între sectorul public și sectorul privat pentru creșterea nivelului de securitate colectivă” și “Dezvoltarea cooperării cu UE și NATO: pași practici pentru Ucraina în domeniul securității cibernetice”, reunind factori de decizie și experți din ambele țări, precum și din alte organizații internaționale.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat reprezentanți ai CRDF Global, ai Centrului Național de Coordonare în Securitate Cibernetică al Ucrainei, ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică, ai Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Centrului de Reziliență Euro-Atlantică, ai Serviciului European de Acțiune Externă, Biroului Programului de Criminalitate Cibernetică al Consiliului Europei, Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ministerului Apărării din Ucraina, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Băncii Naționale a Ucrainei, Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor, Ministerului Transformării Digitale a Ucrainei, Cyber Unit Technologies, Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, CyberLab, NEXTLAB.Tech și Bitdefender.

Dan Cîmpean, Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a subliniat nevoia de a dezvolta cooperarea dintre cele două țări. În timpul discuțiilor dedicate riscurilor de escaladare a războiului cibernetic, acesta a accentuat nevoia de conștientizare a faptului că tacticile, tehnicile și procedurile folosite în timpul atacurilor cibernetice se află în continuă schimbare. “Avem multe de învățat de la vecinii noștri, din experiența lor unică la nivel global. Aplicarea acestor lecții, învățate de către Ucraina în timpul primului război cibernetic, este de o importanță capitală pentru noi.”

“Astăzi, Rusia derulează un război cibernetic nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva statelor membre ale Uniunii Europene și ale NATO. Acest lucru este evident prin prisma numeroaselor atacuri cibernetice asupra autorităților publice, infrastructurilor critice, prin furtul de date personale ale cetățenilor europeni, precum și prin utilizarea combinată a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare. Prin urmare, este importantă transmiterea unui mesaj clar de către partenerii noștri, că astfel de acțiuni sunt inacceptabile, precum și atribuirea acestora în mod public către Federația Rusă. În caz contrar, un sentiment de impunitate va genera escaladarea operațiunilor de agresiune cibernetică împotriva țărilor comunității euro-atlantice și a cetățenilor lor”, a declarat Șefa Serviciului de Securitatea Informațiilor și Securitate Cibernetică a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei și Secretar al NCSCC, Nataliya Tkachuk.

Natalia Tkachuk a mulțumit, de asemenea, partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat Ucrainei: “Țara noastră și-a demonstrat deja reziliența, nivelul înalt de cooperare dintre sectorul public și cel privat, precum și capacitatea de coordonare. Și mulțumită sprijinului dumneavoastră, am încredere că vom rezista și vom câștiga acest război”.

Una dintre concluziile principale ale întâlnirii, care a dominat discuțiile, a fost aceea că războiul cibernetic și cel informațional este cu adevărat un RĂZBOI.

“Cyber warfare and information warfare are warfare too.”

 

Contact pentru presă: Mihai Rotariu  |  [email protected]  |  0740 066 866