Educația în securitatea cibernetică, realitate și viziune

2019/10/10
Popularitate 1028

Foto: cert.ro

Educația utilizatorilor și populației cu privire la problematica securității cibernetice este un aspect esențial pe care CERT-RO îl are în vedere. Multe dintre problemele apărute în spațiul cibernetic au la bază nivelul neomogen al educației în domeniu, motiv pentru care se impun acțiuni constante și o politică cu abordări convergente, care să acopere aceste lipsurile identificate.  

Pe linia măsurilor de prevenire și educare am reușit să punem în funcțiune numărul unic de urgență 1911. Acesta este funcțional, generează un anumit confort pentru utilizatori, în sensul că oferă un loc în care atât persoane din mediul instituțional sau sectorul privat, dar și simpli cetățeni, pot să semnaleze activități malițioase sau să ceară anumite sfaturi. Va trebui însă ca, în baza experienței dobândite până acum, să-l consolidăm și să facem din această linie de urgență un instrument puternic și eficient în lupta cu atacurile cibernetice, prin interconectarea lui cu alte instituții care au responsabilități în domeniu.

De asemenea, s-a evidențiat nevoia de a promova cooperarea cu caracter de continuitate între stat, mediul privat și mediul academic/educațional în domeniul securității cibernetice, atât pentru a face față provocărilor tehnologice, geopolitice și nevoii de educație, cât și pentru a găsi o soluție uneia dintre cele mai importante provocări cu care ne confruntăm acut: motivarea și păstrarea resursei umane în domeniul securității cibernetice.

În acest sens, conferința a conturat un White Paper, care ar urma să constituie baza unei strategii naționale de cooperare între cele trei domenii menționate (stat, privat, academic/educație),  centrată pe resursa umană, care vizează nevoie de cooperarea aplicată, direcțiile pe care aceasta ar trebui să se dezvolte, atribuțiile/task-urile/acțiunile concrete care ar trebui întreprinse și alte recomandări.


Postat în: cybersecurity awareness

Vizualizat de 1975 ori