A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Enhancing Security of European SMEs in Response to Cybersecurity Threats - SECUR-EU

 

antet_secur-eu

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România (DNSC) este beneficiarul unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului „ Enhancing Security of European SMEs in Response to Cybersecurity Threats SECUR-EU”, în conformitate cu contractul de finanțare nr. 101128029. Proiectul este finanțat prin programul UE Europa Digitală (Digital Europe), în cadrul apelului DIGITAL-ECCC-2022-CYBER-03, tipul de acțiune: DIGITAL JU SME Support Actions.

Coordonator:

· I-ENERGYLINK S.R.L. - România

Parteneri:

· ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS, ARISTOTLE UT – Grecia;

· ASM TERNI SPA, ASM TERNI – Italia;

· BOLTON TECHNOLOGIES LIMITED, BOLTON – Cipru;

· CLONE SYSTEMS CY LTD, CLONE – Cipru;

· CYBERETHICS LAB SRLS, CEL – Italia;

· DIRECTORATUL NATIONAL DE SECURITATE CIBERNETICA, DNSC – România

· DNV NETHERLANDS BV, DNV – Olanda;

· ELIAS NEOCLEOUS AND CO. LLC, ELIAS – Cipru;

· DIETHNES PANEPISTIMIO ELLADOS, IHU – Grecia;

· SOCIETATEA NATIONALĂ DE GAZE NATURALE ROMGAZ SA, ROMGAZ – România;

· SOFTWARE IMAGINATION & VISION SRL, SIMAVI – România;

· SOUTHEAST ELECTRICITY NETWORK COORDINATION CENTER SELENE CC ANONYMI ETAIREIA, SEleNe-CC – Grecia;

· SQS BUSINESS SERVICES SRL, DVLOPER.IO – România;

Perioada de implementare: 36 de luni, începând cu 1 Decembrie 2023

Valoare totală proiect: 3 777 100.00 EUR Website-ul proiectului: SecurEU – Project website (secur-eu.eu)

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea soluțiilor de securitate cibernetică și reziliență a IMM-urilor și a infrastructurilor critice. Dezvoltarea continuă a soluțiilor va contribui la îmbunătățirea cunoștințelor și pregătirii în domeniul securității cibernetice. Trainingul pentru operatorii SOC, administratorii de sistem și testatorii de penetrare va îmbunătăți abilitățile lor de securitate cibernetică. Vor fi desfășurate scenarii pilot pentru testarea și validarea cadrului SECUR-EU, iar hackathoanele și conferințele vor promova standardele etice și legale în cadrul comunității.

Descrierea proiectului:

Proiectul SECUR-EU își propune să promoveze o cultură comună de conștientizare a securității cibernetice în ceea ce privește soluțiile de securitate pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Obiectivele și ambițiile SECUR-EU includ îmbunătățirea proiectelor de securitate open-source (OS) pentru a atinge un nivel de securitate de nivel întreprindere, furnizarea de soluții de securitate open-source pieței IMM-urilor, și îmbunătățirea tehnicilor de testare white-hat prin intermediul inițiativei HackOlympics.

SECUR-EU va aborda provocările atacurilor crescute asupra infrastructurii critice și IMM-urilor. Provocarea IMM-urilor de a se lupta pentru securizarea mediilor lor va fi abordată prin contribuții de top care le oferă soluții de securitate OS de nivel întreprindere. IMM-urile vor utiliza și vor dezvolta soluțiile lor de securitate bazate pe două categorii prevăzute:

- Soluții de atac: instrumente de scanare și testare de penetrare (OS și întreprindere) din diferite domenii dezvoltate pentru a efectua atacuri actuale asupra infrastructurii critice.

- Soluții de apărare: sisteme SIEM/IPS/IDS de generația următoare dezvoltate pentru a urmări anomalii pe o rețea de infrastructuri critice.

Consorțiul SECUR-EU va proiecta și dezvolta un cadru de informații despre amenințări pentru protecția cuprinzătoare a infrastructurilor critice prin combinarea:

1. Detectarea și clasificarea atacurilor de la actori amenințători sofisticați asupra infrastructurilor critice, inclusiv sesiuni dedicate de simulare a adversarilor.

2. Instrumente și tehnici de testare a penetrării care abordează vulnerabilitățile viitoare. Algoritmi de inteligență artificială (AI) utilizați pentru estimarea vulnerabilităților.

3. Sisteme de detecție a intruziunilor (IDS) interconectate de generația următoare utilizând modele predictive AI pentru a detecta și preveni atacuri sofisticate.

4. Sistem de partajare descentralizat al informațiilor bazat pe protocolul de comunicare în rețea P2P. Algoritmi de criptografie utilizați între straturile de transfer de date.

5. Tehnologia îmbunătățită cu AI va maximiza capacitatea soluției SECUR-EU de a prezice, detecta și analiza amenințările viitoare.

6. Tablou de bord centrat pe utilizator care permite părților interesate să interacționeze cu componentele dezvoltate.

Activitățile proiectului sunt următoarele:

WP1: Project Management and Coordination

WP2: Use cases & User requirements analysis and Platform deployment recommendations

WP3: Intelligence and Threat modelling on critical infrastructures

WP4: SECUR-EU Attack, Detection, and Prevention Systems Enhancements

WP5: Integration, Pilot Use-Cases, deployment and system validation

WP6: Project Impact, Dissemination and Exploitation of SECUR-EU's outcomes

Conținutul reflectă opinia autorilor. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru folosirea informațiilor din acest articol.